2010. július 21., szerda

Jannus Pannonius

A művei között találkoztam Plutarkhosz: Királyok és hadvezérek bölcs mondásai című kiskönyvel. Ebből idézek pár gyöngyszemet.
"Kürösz megtiltotta, hogy a perzsák az általuk lakott zordon hegyvidék helyett a szelíd, lankás mezőségen telepedjenek le, nehogy a növények magva vagy az emberek természete hasonuljon a földterület jellegéhez."
"Anteas gyakran írta Philipposznak: Te a makedónok fölött álsz akik értenek a hadviseléshez. Én meg a szkíták felett akik viszont ahhoz értenek, hogy türjék az éhséget és a szomjúságot."
"Themiklosztészt megkérdezték, mi szeretne lenni, Akhillész vagy Homérosz. És te -válaszolja? Győztes az olimpiákon vagy a győztesek hírvivője?"
"Dareiosz: A csatákban és a nehézségek közepette válik az ember bölcsebbé."
"Aiszkhülösz: Egy szónok kérdezgeti kezdte a népgyűlés előtt. Ki vagy te, hogy ilyen nagyra tartod magad? Lovag, nyilas katona, gyalogos, vagy pajzshordozó? Egyik sem, de olyan aki mindegyiknek tud parancsolni."
"Iphikratész: félelmetesebb a szarvasok serege ha oroszlán a vezérük, mint az oroszlánok hada ha egy szarvas áll az élükön."
Theopomposz: Egy városban járva megmutatták neki a város falait és érdeklődtek vajon szépek-e és elég magasak-e. Azt felelte: "nem ha asszonyok állnak mögötte."
Kleomenész: olyan kakast ajánlottak neki fel amely viaskodásába bele is hal. Azt mondta: " Nincs szükségem rájuk. Inkább olyanok kellenek, amelyek a viaskodásban másokat pusztítanak el."
Epameinondasz: " Azoknak a testét, akik fegyvert viselnek, célszerű edzésben tartani, akár atléták, akár katonák..."
"Ágisz király szerint a spártaiakat nem érdekli mennyi az ellenség, csak az hogy hol van."
Scípio:Díszes pajzzsal hencegtek neki. "Szép a pajzs fiú, de a római férfihoz mégis az illik, hogy inkább a jobb karjában bízzék, mint a balban."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...