2013. december 26., csütörtök

Olimpiai súlyemelés, erő és sebesség fejlesztés

Fénykép: Sportyvnipress oldalról

Poliquin oldalán találtam egy jó cikket olimpiai súlyemelés témakörben. Ennek a lényegét osztom meg ebben a bejegyzésben.

Power and the Olympic lifts Pierre Roy-tól.
Először kicsit körüljárja a power szót. Erő és sebesség kombinációja.
A cikk írója szerint az a súlylökő aki a 16 fontos (kb. 7,3 kg) súlyt 22 méterre dobja el nagyobb erőt (power) fejt ki, mint az aki 150 kg-al szakít.
A szakítás a felvétel és lökés 80-82 % szokott lenni. A maximum erőnek pedig a 60 %-a. Tehát például az aki 120-122,5 kg-al szakít,  150 kg-al felvétel és lökést hajt végre. Az elemelése akkor 170-190 kg környékén van. (Ennek utána néztem. Klokovról vannak fenn jó adatok. Az allthingsgym oldalon közöltek alapján 202,5 kg a szakítás, 242 kg a felvétel és lökés, 335 kg pedig az elemelés maximuma. A cikkben írtak alapján a szakítás valamint a felvétel és lökés egymáshoz viszonyított százaléka majdnem megfelel. Azonban Klokov elemelése sokkalta több. Természetesen egy ellenőrzés kevés.)
A szakítás gyakorlatnál a power fejlesztésére a maximum erő 50-70 % ajánlja (power snatch - "aláugrás" nélkül, szakítás magasra húzás, technikai szakítás.)
A felvétel és lökés gyakorlatnál a maximum erő 70-80 %-val kell dolgozni a power fejlesztésére. 
A power fejlesztésére irányuló edzésnél 4 sarokpont van: mennyiség (bizonyos mennyiséget végre kell hajtani), idő, intenzitás és korrekt végrehajtás.
A cikk írója említ egy tipikus példát. Az atléta 170 kg-al felvétel és lökést hajt végre, azonban 120-al nem tud szakítani. Technikai és sebesség problémáról beszélhetünk ez esetben.
A cikk végén egy 25 hetes program található. (A program a megadott linken elérhető.)

A teljesebb képért a wikipedian megtekinthető Verkhoshansky és Mel Shiff Supertraining könyvéből a sorozat, ismétlésszám stb. táblázata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...