2009. február 26., csütörtök

Vitézek és harcosok

Jelenleg két külön típusnak látom-nem mindig volt ez így.
Harcos az aki küzd valamiért vagy annak születik.
Vitéz az aki egyszer elszánja magát valamire és mindig tartja magát ahhoz. Aki így él méltó a vitéz névre.
A harcosoknál nincs támogatva sőt inkább el van vetve a könyvből tanulás.
Vitézeknél támogatva van a tanulás. Aki tanulatlan életében 5-6 nagy dolgot vihet végbe. Viszont aki tanul az több derék dolgot véghez vihet.
Egy dologban van némi átfedés ez pedig a magány. De teljesen más a megközelítés a harcosoknál és a vitézeknél. Harcosnak a magány a legnagyobb próbatétel. Vitéznél ajánlva van a magány mert így jobban tudja hazáját szolgálni.
A harcos akár minden nap elvégzi a halálra felkészítő meditációt. A vitéz nem.
Még egy dolgot megemlítek. Ez pedig a vitézi "tulajdonságok".
Jó vitéz Zrínyi Miklós a vitézt az órával tekinti hasonlónak. Ugyanis az óra nyughatatlan, állandó és minden kis részének jól kell működnie. Ha egy kis kerék nem forog már nem működik az egész.
A vitézség kerekei a következők: józanság, vigyázás, szorgalmatosság, fáradság, állandóság, tudomány, bátorság, értelem, gyorsaság, tapasztalat és száz más mely ezekhez szorosan kötődik.
("Bonum extota causa, malum vero ex nimia parte et singulis defectibus."-Mert a jó az egésznek együtt működéséből, a rossz pedig egy-egy rész túltengéséből s egyes hibákból szokott történni.)
Az órát rozsdától és töréstől szokták védeni. A vitézség rozsdái részegség, restség, tunyaság s ezekhez kapcsoló tulajdonságok.
Valamint a vitéznek három állat tulajdonságát kell magában hordoznia: róka, oroszlán és erdei kan. Harcosoknak nem kell állat természetét magában hordoznia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...