2009. március 6., péntek

Archaikus világlátás

"Az ősi és a hagyományos szerkezetű társadalmak embere illetve a ... modern társadalmakban élő ember között az a fő különbség, hogy az előbbi úgy érzi a kozmoszhoz, a kozmikus ritmushoz kötődik elválaszthatatlanul, az utóbbi viszont kizárólag a történelem részének tekinti magát."- Elliade.
Pár példa:
Az idő kétféle lehet:
1. Végtelen és megfordíthatatlan (irreverzibilis)
2. Körkörös (periodikus vagy ciklikus)
Hosszú életével a fa kifejezi az irreverzibilis, életének éves ritmusával viszont a ciklikus időt is jól kifejezi. Emiatt a "természeti népeknél" fanaptárak voltak. Lásd például Graves fanaptár rekonstrukcióját.
A fa föld alatti része volt az alvilág, a föld feletti része az élők birodalma volt. Égbe nyúló lombkoronája az égiek birodalmát jelképezte. Például a szibériai sámán a fa tetejére mászik (lélekben), hogy kapcsolatba kerüljön az égiekkel.
Fontos megjegyezni, hogy Jankovics Marcell a Nap mitológiája című könyvében úgy látja a parasztok nem a történelem, a fejlődés igézetében éltek és dolgoztak, hanem a természet körforgása az állandó ismétlődés szerint szervezték meg életüket.. (Hasonló, mint amit Elliade mond.)
Tabula Smaragdina:
"Ami lent van az ugyanaz, mint ami fennt van, ami fennt van, az ugyanaz, mint ami lent van."
Végezetül egy modern költő:
"Egyszerre kell élni a nappal, a holddal, a vizek áradásával, a hideggel és a meleggel; soha nem ellene, mindig belesimulva a világ összhangjába, a teremtés és a pusztulás teljes rendjébe."- Márai Sándor
"Az ősi és a hagyományos szerkezetű társadalmak embere, illetve a ... modern társadalmakban élő ember között az a fő különbség, hogy az előbbi úgy érzi a kozmoszhoz, a kozmikus ritmushoz kötődik elválaszthatatlanul, az utóbbi viszont kizárólag a történelem részének tekinti magát."-Elliade



Jankovics Marcell: A fa mitológiája
Jankovics Marcell: A Nap mitológiája
Hamvas Béla: Scientia Sacra
Márai Sándor: Füves könyv

2 megjegyzés:

  1. ha be tudod szerezni Joseph Campbell: The Power of Myth,ugyenez a téma.Ha nem,szólj.Legutoljára az én példányom Bp.-en lakott,lehet,még van remény...:-)

    2.Mircea Eliade: Serampuri éjszakák,ez regény,de nagyon nagyon nagyon szerettem Tőle.

    3.Marcell Mauss: Esszé az ajándékról szintén tetszene Neked szerintem.


    Mi az emiled? kevés itt a hely meg nem arra való.

    én lenni:

    erdefeu@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Írtam e-mailt. Köszi az ajánlásokat.

    VálaszTörlés

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...