2009. december 2., szerda

A lovasíjászat jövője

Úgy látom három fő irány, csoportosulás kezd kialakulni a lovasíjászatban.
1. Kísérleti régészet, hagyományőrző
Igyekszik favesszővel lőni, kompozit íjat használni, korhű ruhában lenni és így tovább. (Az egyik hazai íjkészítő mesternek köszönhetően egyre inkább elérhetőek a kompozit íjak.) Ők az ősöket figyelik.
2. Bemutató
Csak a bemutatóra készülnek és nem kívánnak részt venni versenyeken.
Már hallottam ilyen csapatról. Sok lovasíjász "lenézően" tekint feléjük. Szerintem egy bemutatóra külön készülni kell. Oda nem elég ha a lovasíjász pályán begyakoroltat előadjuk. A közönségnek cirkusz kell.
Anno fölléptem egy csapattal akik az előző csoportba tartoztak. Fölépítettek egy hajítógépet, régi méretezés után. Az elkészülte után kezdtek el keresni lehetőleg olcsó szállítójárművet. Hát nagy nehezen de találtak olyan utánfutót. Amúgy jó fejek.
Ők inkább a nézőket figyelik.
3. Sportoló
Az okori olimpiák jelszava jellemző rájuk. Még gyorsabbnak lenni, még erősebbnek és messzebb jutni, mint eddig bárki más. Karbon- vagy alumínium vesszőt használ stb..

Ma már nemigen olvasok történelemről szóló könyveket és a bemutatókat is otthagytam. Inkább igyekszek figyelemmel követni az új edzésmódszereket stb.. Az RKC orosz eredete sem zavar már. Természetesen "figyelem" az ősöket de inkább a mindennapjaik érdekelnek és azok a módszerek, dolgok amik máma is használhatók...
A "csoportok" közé sem egyenlőség jelet sem reláció jeleket nem teszek. Számomra inkább az a fontos mindenki járja a saját útját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...