2010. április 28., szerda

Nadam

Írok pár mondatot a nadamról, a teljesség igénye nélkül.
Több, mint 800 évre tekint vissza a nadam. A mongolok nemzeti ünnepe. 3 számból áll: lovaglás, íjászat és birkózás.
A birkózásról találtam egy összevágott anyagot. Íme.
A stadionban mindig több birkózó pár van...Súlycsoportok nincsenek. Csak férfiak vehetnek részt. A videón látható a sastánc is, melyet beérkezés után és győzelem esetén is eljárnak.
A ruházat azért ilyen kialakítású, mert egyszer egy nő is részt vett a birkózáson, sőt állítólag meg is nyerte a versenyt.
Íjászat: Földre helyezett általában bőr hengerekre lőnek különféle távolságokról. Találat esetén gyönyörű éneket énekel el a bíró...Videó
Lovaglás: Csak gyerekek vesznek részt. Általában szőrén ülik meg a lovat. A megtett táv általában 40 km, de fiatalabb lovak versenye esetén ez rövidebb. Terepen történik a "száguldás". A ló tulajdonosának nagy dicsőség ha a lova nyer-persze a lovasnak is. Érdekes volt látnom, hogy aki a végén lemaradt, lelassított a végén a lova azt kinevették sőt elkezdték tolni a lovát. (Ezt tavaly Murunben láttam...) Valamint ne felejtsük el ezek a lovak nem kapnak tápot kinn vannak a pusztán mínusz 40 fokban is. Hihetetlen milyen strapabíró, igénytelen lovak.
Videó lovaglásról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...