2011. május 29., vasárnap

Érdekes per a múltból

Szabó T. Attila: Szó és ember 3. kötetének Négy ökör "fejezetében" ír az 1474-es bázeli perről. Ez a következőképp történt.
Tetten értek egy kakast, amint tojáson ült és ki akarta költeni. Minthogy a középkor rettegett csodaszörnye a bazilikus kakas tojta és költötte tojásból születik bűnvádi pert indítottak ellene. A kakasnak védőbírót rendeltek ki. A vád az volt, hogy a bazilikus ördög teremtménye, tehát a tojáson ülő kakast is ördög szállta meg, hogy bazilikust költsön világra. A védő érvelése az volt, hogy az ördög csak emberrel szövetkezik. Az ügyész ellenérve az volt, hogy ha állattal nem is de megszállhatja s így nem tudhatni, hogy nincs-e jelenleg is benne. Ezért a kakast halálra kell ítélni. A védelem és a vád parázs vitája után a bázeli törvényszék ezt az ítéletet hozta: a kakas a tojással együtt nem, mint kakas, hanem mint boszorkány, esetleg ördög, hóhér által megégetendő. A hóhér nagy érdeklődés közepette az elítélt bűnöst a város határában póznához kötötte és a tojással együtt -a formaságokat betartva- megégette.

1 megjegyzés:

  1. Hát ez remek :D

    Találtak boszorkány, máglyára vetették, ahogy kell.
    Feltételezem, ez a kakas is annyit nyomott, mint egy kacsa :D

    VálaszTörlés

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...