2014. január 4., szombat

Turista típusok

Benedek István: Csavargás az Alpokban könyvében találkoztam a hegymászó, kiránduló - kinek, hogy tetszik- 4 típusával. Ezeket a kategóriákat lehet alkalmazni akár a kettlebell, akár az íjász stb. sportok területén is.
"Először is a kocaturista, aki előkelően kiöltözve és szakszerűen fölszerelve ide-oda lötyög s mindig többet mutat, mint amennyire valójában képes. Például jégcsákánnyal mászik fel a ... hegymászó kötéllel sétál a ...." -Holott kötél és jégcsákány nélkül is megmászható. (Első olvasásra nekem egy modern cuccokkal teleaggatott futó képe jutott eszembe.)
"Kulturista. Olyan kultúrember aki szereti a természetet. Nem köt magára kötelet, nem vállalkozik erőmutatványokra, fölsétál addig, ameddig kényelmesen feljuthat, pihen és gyönyörködik..."
"Az igazi turistát a természeten kívül a teljesítmény is érdekli .. ha a szükség úgy kívánja, nekivág a legmagasabb csúcsoknak és örül ha meghódítja őket."
"A fajturista. ... csak a teljesítményt élvezi. Minél nehezebb falon mászik föl, minél nyaktörőbb mutatványra vállalkozik, minél hajmeresztőbb bravúrt old meg annál boldogabb. Tökéletesen értelmetlen feladatokra vállalkozik, zord északi falakat mászik, holott a déli oldalon kényelmesen feljuthatna ... napokat tölt viharban a hegyek csúcsán vagy a gleccserszakadékokban, hogy a végén egyel több négyezrest jegyezhessen be a naplójába."
Nem kívánok sem relációs, sem egyenlőségjeleket tenni a típusok közé. Nekem mindegy hova tartozol. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...