2016. március 14., hétfő

Étkezés, terhelésélettan

Bár én már nem fordítok olyan nagy figyelmet az étkezésemre, mint anno azért figyelem az étkezéssel kapcsolatos anyagokat. Nagyon tudom ajánlani a Teljesítményfokozó  fb oldalt. Az alábbi anyagokat is onnét szereztem: 

Állítólag 2009 óta nem jelent meg hasonló sportdietikai ajánlás 2016-os kiadás. (Csak ajánlani tudom.) Egy fontos megjegyzésem lenne.  A szóda bikarbonátnál azonban oda kell figyelni, mert nagy mennyiségben gyomor problémát okoz amivel a kórházba kerülünk -köszönet az infóért az egyik orvosnak tanuló tanítványomnak. Nagyobb mennyiségben azért elég durva elfogyasztani.

A pécsi egyetem Terhelésélettannal kapcsolatban tett fel anyagot. 
Amit kiemelnék belőle: "Mindezek azt mutatják, hogy az izomzat véráramlásának felső határát nem az izomban található erek tágulata, hanem a perctérfogat maximális értéke korlátozza." 54. oldal 
"Az edzett ember légzése gazdaságosabb. Nyugalmi körülmények között a légzésszám a normál populációval összehasonlítva kissé alacsonyabb számot mutat ami a mélyebb légvételekkel magyarázható.... Fontos megemlíteni, hogy az edzett embereknek nagyobb a vitálkapacitása azonban az állóképességel ez nincs egyenes arányban." 63. o.
"...nagyon nagy fizikai terhelés hatására. olyan nagy vérmennyiség kerül az izmokba, hogy az életfontos szervek kivételével szinte teljesen kiiktatódik egy adott szerv a keringésből...." 98. (Megtapasztaltam én is, hogy hosszú terhelés alatt -nem kell feltétlenül nagy intenzitás- csak a folyékony bevitel működik számomra - alkoholmentes sör stb....)
"A máj nyugalomban a veséknél is több vérhez jut (a keringő vérmennyiség több mint 25%-a), nagy terhelés hatására azonban ennek a szervnek a vérellátása is jelentősen csökken, a keringő vérmennyiség kb. 5%-a jut csak a májba, rontva ezzel mind a méregtelenítő, mind a szénhidrát szolgáltató funkcióját. Részben ennek tudható be, hogy nagy  terhelés hatására exponenciálisan nő a vér tejsav-szintje, hiszen a Cori-körben csak kis mennyiség fog visszaalakulni glükózzá..." "Nagy terhelés hatására azonban (vita maxima vagy ahhoz hasonló állapot), olyan nagy mennyiségű vér áramlik az izmokba, hogy a bőr vérellátása is romlik, így a színe fehér, sápadt lesz. Ha az illető nem fejezi be a nagy terheléssel járó fizikai aktivitást, a maghőmérséklet növekedése miatt a szervezet az életmentés érdekében csökkenti a teljesítményt (pl. ájulás). Ebben az esetben vért vonunk el az izmoktól, növeljük a létfontosságú szervek vérellátását, stabilizáljuk a szervezet hőháztartását is."  99.o.
"Erősportok esetén azonban előfordulhat, hogy a kamra fala igen jelentősen megvastagszik a térfogat jelentős megváltozása nélkül. Ez a QRShullám méretének növekedésével jár ugyan, de térfogati növekedés hiányában a szív működése nem lesz hatékonyabb. Ez az elváltozás elsősorban a súlyemelőket és testépítőket szokta érinteni, akiknél az igen jelentős mellkasi prés következtében a nagy nyomás elviselésére vastagszik meg a kamrák fala. Igen jelentős falvastagodás figyelhető meg különböző doppingszerek (pl. szteroidok) rendszeres fogyasztásával is." 111.o. (Talán Marty Gallager Purposeful Primitive könyvében ír arról, hogy a bellel végzett magas ismétlésszámú edzés nem csak a szív falának vastagságát növeli hanem a a térfogatot is....Bár más típusú súllyal is tudunk aerob edzést végezni...)
Valamint érdekes az alábbi besorolás:
"A sportolókat az utóbbi időben tapasztalt teljesítményük, valamint a terheléses vizsgálat során mért értékek alapján csoportokba sorolták, amelyek a következők: - nagy teljesítmény, alacsony energia-befektetés - alacsony teljesítmény, alacsony energia-befektetés - nagy teljesítmény, nagy energia-befektetés - alacsony teljesítmény, nagy energia-befektetés" 128.o.

Zárásként pedig evezéshez használható cooper teszt táblázat a FISAClub training program könyvből:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...