2014. január 11., szombat

Kínai súlyemelés 3



Ebben a részben Larry megtanulja Fang edzőtől a felvétel és lökést.

Larry megkérdezi, hogy tudná fejleszteni a felvételét. Elsőre erősebb lábak választ kapja. Másodjára gyorsabb második húzás, harmadjára pedig gyorsabb felállást válaszol Fang.
Az edző elmondja, hogy náluk népszerű a dupla ismétlés. (Az olimpiai súlyemelés más világ. Én is leggyakrabban egyes ismétlésekkel dolgozok. Nagy koncentrációra van szükség...) Kettő felvétel és lökés, egy felvétel és 2 lökés.
A technikai részeknél sem hangzottak el új dolgok - közel a testhez a rúd, feszes a hát, gyors második húzás. (Anno az edzőm mindig rám szólt a felvétel pozícióban, hogy szét a könyököt. Most ez a cikk más megvilágításba helyezte. A könyökeim befelé fordulásával szinte biztos veszítek a hát feszítettségből. Így erre még jobban oda kell figyelnem.)
A lökésről nem sok szó esett. Új megvilágítás semmiképp. 3 kulcspont lett kiemelve: egyensúly (központja a csípő), erő, pontosság.
Azonban a felvételről annál több. Az edző ajánlja a nehéz súlyokkal történő húzásokat, bukásig.
Szó esik az elsődleges izmokról ( kvadricepsz, fenék, trapéz izom), támogató izmokról (felső hát, törzs, törzsegyenesítő izom (az errectors szót így láttam értelmesnek lefordítani), és a kis izmokról (bicepsz, tricepsz, alkar stb.)
A következő fontos részben az abszolút erőről és a gyorserőről esik szó. Ebből a részből kulcsfontosságúnak tartom, hogy a kezdő kínai súlyemelők éveken át az abszolút erőn dolgoznak. Az egy ismétléses nehéz felvétel és szakítás húzások az abszolút erőt fejlesztik Fang edző elmondása alapján. A 2-3 ismétlések az erőt. Az edző szerint a kezdőknél a fő limitáló tényező az abszolút erő. (Gyors erő fejlesztésre a blokkról, ölből vagy földről történő húzásokat ajánlja.)
Aztán ismét szóba kerülnek a dupla ismétlés felvétel nehéz húzások amiket hetente 3 alkalommal bukásig kell végezni. (Egy napon központba fog kerülni a felvétel, de bukásig nem fogok edzeni.)A húzásokat és a guggolásokat nem szabad egy napra tenni. 
Az edzés végén Larry régi könyveket kap -kínai filizófia témájúakat... Ezt nagyon fontos résznek tartom. Anno mondta Kassai, ahhoz hogy valaki jó lovasíjász legyen magyarnak kell lennie, ha valaki jó akar lenni a japán harcművészetben ahhoz meg kell ismernie a japán kulturát .... Pár napja végre valahára sikerült dupla 24 kg-al a girevoy sport stílusú lökés. Úgy gondolom ez nemcsak az edzéseimnek köszönhető hanem annak is, hogy elkezdtem érdeklődni az orosz kultúra iránt, pár hónapja ismét nekifeküdtem az orosz nyelvnek. Biztosat azonban nem tudok állítani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...