2024. június 26., szerda

Buzogány gyakorlatok vívóknak a 19. századból

 


38. oldal. 
Ebben a könyvben olvastam először arról, hogy a vívóknak ajánlják a buzogány gyakorlatokat.

Nőtanitványaim az alapállástól kezdve minden gyakorlatot ép a testgyakorlás helyes szempontjából i.emcsak a jobb, - de fölváltva egyúttal a bal kézzel ik oly pontossággal végezték, - a hogy aza még eddig e^y vívómestev sem mutatta be. Ezenkivül bemutatták még a testgyakorlásra nézve oly jótékony hatású buzogánygyakorlatokat is, a melyek - szerintem - még a kardvivásra nézve is sokkal czélszerübbek és szükségesebbek, mert a csuklót is mozgékonynyá és erősebbé teszik, mint az a bálványozott, ok- és czél nélküli tőrvívás. 31. oldal.

A napokban néztem meg Hamvai Kovács Gábor: Szablyavívás rekonstruálása előadását. Ebben további adatokat találtam a vívóknak ajánlott buzogány gyakorlatokról.



2024. június 8., szombat

Rigoulut interjú az orosz Fizkultura újság 1928/7 számában

Tavaly francia újságokban rengeteg cikket találtam Rigoulotról. Ezekből írtam is egy könyvet Francia és osztrák régi erős emberek címmel -a blogban a pontos francia források is megtalálhatók.

Rigoulot rekordja nem, hogy szakállas, hanem már járókerete van. 1929-ben 115 kg-os olimpiai rúddal szakított. Ezt a rekordot sokan próbálták már megdönteni, sikertelenül. Legutóbb Koklayev próbálta meg.

Az elmúlt hetekben régi orosz újságokat kezdtem átnézni. A Fizkultura i sport újság 1928-as 7-es számának 3. oldalán egy interjút találtam Rigoulotról. A fordításhoz programot használtam. 


1903. november 3-án megszületett Charles Rigoulot, Vézinben, Franciaországban. A litográfus hivatása arra kényszerítette, hogy fiatalként nehéz köveket kelljen megmozgatnia. ettől kezdve a sportot választotta, focizott, atletizált.

 A legjobban a súlyokkal boldogult. 19 éves korában Franciaország középsúlyú bajnoka lett ....1923-ban egy ragyogó győzelemmel megnyerte a francia nehézsúlyú bajnokságot...

Ezután besorozták a 26. gyalogezredhez Nance-ba....Kemény edzésbe kezdett. A kiképzés, az edzések

eredményei figyelemre méltóak voltak; Rigoulot rekordjai egy év alatt 30 százalékkal nőttek.

1927. június 54-én váltósúlyban olimpiai bajnoki címet szerzett. (1928-ban volt olimpia és nem 1927-ben. Az olympics.com oldal alapján nem az 1928-as olimpián hanem az 1924-es párizsi olimpián könnyű nehéz súlyban -75-82,5 kg  súlycsoport- lett első helyezett. Bajzáth)

172 cm magas, 100 kg a testsúlya,.. (Ezt később kiegészítem.)

- Gyakran gondolják, hogy az a dolgom, hogy nehéz súlyokat emeljek fel. A laikus azt képzeli.

hogy -a lényeget emeltem ki az interjú edzésre vonatkozó részéből, mert kicsit nehezen érthető Bajzáth- a súlyemelő csak a választott sportágával foglalkozik.

Ez nagy hiba.

Ha csak súlyemeléssel foglalkoztam volna az izomzat nem lenne ilyen rugalmas és puha, amelyek elengedhetetlenek a kiemelkedő teljesítményhez."

Az ilyen munkától nehézkessé és ügyetlenné válnék, és többé nem lennék képes sikeresen  részt venni a versenyeken.

Természetesen a súlyzókat sem hanyagolom el. de más sportokat is űzök....

a beltéri tornát. Gimnasztikai gyakorlatok leírása következik. Nehezen lehet a gyakorlatokat értelmezni. Hanyatt fekvésben talán térd emelés az egyik gyakorlat, a másik gyakorlatnál a földön terpeszben ül és a karjával 10-szer megérinti a kezével a lábát.

A mobilitás érdekében 5 perc ugrálókötelezés.

A hát alsó részének erősítése és a lábak stabilitásának növelése érdekében a partneremmel birkózó állásban vagyunk. a kezeket egymás nyakára vagy karjára helyezzük.

Ebben a helyzetben rántásokkal és lökésekkel öt percig próbáljuk egymást ellökni.

A vállízületek rugalmassága érdekében három vagy négy percig egy kilós súlyzókkal dolgozik.

Utána -valami labda szerűséggel (lehet a boxolók által használt ütőlabdáról van szó Bajzáth) - gyorsaság fejlesztésén dolgozik.

....

Hogy növeljem a lábak erejét, egy táskát hordok a vállamon, vagy egy 70 kilós embert teszek a vállamra, és öt-hatszor guggolok vele együtt....

Tehát az edzések lehetővé teszik számomra, hogy a rugalmasságot, a hajlékonyságot .... stabilitást és gyorsaságot fejlesszem. Amikor súlyzóval edzek, akkor soha nem emelek rekord súlyokat. 

Elégedett vagyok .... Az egykezes súlyzós gyakorlatoknál 75-80 kg-al dolgozok, ami kb. 25 kilóval kevesebb, mint a világrekordom. ... Kétkezes szakításnál 105 kg, kétkezes lökésnél 130 kg a maximum súly amivel dolgozok.

Rigulo növelte a rekordjait a fent leírt szisztematikus edzések eredményeként?

Igen, bal kézzel -98,4 kg-ot, jobb kézzel

107,5 kg-ot emelt - szerintem lökés gyakorlatról van szó Bajzáth.

Két kezes nyomásnál 128 kg-ot, két kezes lökésnél 176,5 kg-ot teljesített.


A legmagasabb fokon, céltudatosan edz, nem fárasztja ki magát, és az energiáját ... tartogatja. ő  a mi sportolóink ellentéte.

Rigulo még mindig fiatal: mindössze 24 éves és nincs kétség afelől, hogy világrekordokat fog megtörni.

 ....

A Gomon Rigout minden mozdulatát lefilmezte.

....

A filmet Franciaország városaiban sugározzák.


Lehet erről a filmről van szó?


2024. június 1., szombat

2024, június első hét, kettlebell hírek

 





Állítólag 82 évesen 1000 lökést hajtott végre. A bell nagysága és a sportoló nevét nem tették közre.


Manapság a girevik kifejezést a kettlebellesekre alkalmazzák. A régi orosz újságokban kutatva viszont úgy tűnik, hogy az olimpiai súlyemelőkre -is ? - használták.


Rishat Resh 87,5 kg-os rúddal egykezes lökés


Yuri Serbakov kettlebell variáció


Konstantin Danilov kettlebell variáció




Felső három kép egy orosz cikkből származik ami a kínai bellezésről szól. Egyenlőre nem sikerült a képek pontos forrását kideríteni.


Utólag: Martin Licis Pakisztánban járt ahol a hagyományos kőgolyó emelést tekintette meg. Előkerül egy kettlebell szerű eszköz is.

Buzogány gyakorlatok vívóknak a 19. századból

  Sztrakay Norbert: Magyar kardvívás, mint női testgyakorlat 38. oldal.  Ebben a könyvben olvastam először arról, hogy a vívóknak ajánlják a...