2017. december 9., szombat

Ardá Viráz túlvilági utazása, Ariszteász

Vannak kutatók akik szerint ez a mű ihlette meg Dantét Isteni színjáték művének megírására.
Ardá Viráz:
"A Csinvat hídja kilencszeresére szélesedett és én könnyedén kényelmesen, bátran és győztesen haladtam keresztül rajta. Engem Ardá-Virázt, Mithra a hatalmas isten üdvözölt.... és ama világ több más lénye. És én Ardá-Viráz, megpillantottam az igazságos Rasnu istent, aki a színaranyból készült mérleget tartotta kezében és az igazak és bűnösök cselekdeteit mérlegelte. Azután a jámbor Szraosa és a tűz istene fogtak kézen ás azt mondták:"jer , mi megmutatjuk neked a Paradicsomot és a Poklot....."
Ezalatt Ardá-Viráz felesége a papokkal együtt "szent himnuszokot énekelve hét nap és hét éjszaka szüntelenül őrizte " Ardá-Viráz lélektől elhagyott testjét.
"A hetedik napon pedig visszatért és visszament a testébe. Úgy állt, mintha csak kellemes álomból ébredt volna... Üdvözölték őt, a holtak világából az élők honába visszatértet...."

Ariszteász:
"Az antik világban sok furcsa és csodálatos történet keringett Ariszteászról....
Egyszer Ariszteász bement egy posztóványoló műhelyébe és ott meghalt. A ványoló tulajdonosa látva Ariszteász élettelen testét értesítette annak rokonait a halálról, hanem amikor azok odaérkeztek, hogy az elhunytnak megadják a végtisztességet nem lelték ott Ariszteászt sem elevenen, sem holtan. Ezzel kapcsolatban Hérodotosz idézi egy küzikoszi polgár vallomását aki azt állította hogy ő találkozott és beszélgetett is Ariszteásszal ugyanabban az időben amikor Prokonnészoszban halottnak hitték.... 
A későbbi tradícióban az is megőrződött, hogy Ariszteász képes volt saját akaratából eltávolítani lelkét a testéből azután pedig visszaidézni. Plinius sok olyan történetet tudott, amelyek szerint Ariszteász lelke  a száján át varjó képében kirepült..."

Forrás: G.M. Bongard-Levin, E.A.Grantovszkij: Szkíthiától Indiáig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...