2011. november 13., vasárnap

"Nincs új a nap alatt"

A már említett 1879-ben kiadott Athletikai gyakorlatok könyvből idézetek. (Az oldalszámok a könyv oldalszámaira vonatkoznak és nem egyeznek meg a pdf formátum oldalszámaival. Nem célom az idézetek modern megfelelőit leírni. Azok önmagukban is megállják helyüket. A könyvet egy könnyed, önfeledt páros tánchoz tudnám hasonlítani. Csupa lágyság, csupa ritmus.:))
62. oldal:
"Következik a gyakorlat ismertetése, minek azonban soha sem szabad végkimerülésig történnie. Első törekvésünk mindig az legyen, hogy könnyedséggel és biztossággal tudjuk mozgatni a buzogányokat..."
67. oldal:
"Ha a tornagolyók használata közben érzett fáradtság igen nagy akkor nyugodnunk kell egy időre, mert a túlságos megerőltetés könnyen hátrányos következményeket okozhatna... Hogy valóban elérjük a törzs és a végtagok izmainak óhajtott erősségét, nem elégséges ide-oda hadonászni a tornagolyókkal, hanem úgy kell mozgatnunk és forgatnunk azokat, hogy a helyes használattal a legtökéletesebben elérhető célt valóban el is érjük."
83. oldal:
"Az idegrendszer ily embernél- az ezt megelőző sorokban egy 12-18 órán át szellemi munkát végző emberről van szó aki emiatt betegeskedni kezdett- túlfeszített... ez állapot megszüntetése heteket, sőt hónapokat vehet igénybe, mert az idegek gyengesége nem engedi, hogy a testgyakorlatok azon szilárdsággal és szabatossággal végeztessenek, mi a sikerhez elkerülhetetlen."
84.-84.o.:
"... ezen föltétel kielégíttetésétől függvén -a következőkben a kifejtés lényegét beírom- nagy részben az egészség helyreállíttatására irányuló törekvés sikere... testgyakorlat szórakozás nélkül csak napszámos munka... ha kellemes szórakozással van egybekötve, a fáradtságot alig érezzük és már a csekély kezdetet is komolyabb munka után való kívánság követi."
85.o.:
"Az önedzés munkáját semmi sem könnyíti meg annyira, mint ha két egyén szövetkezik ugyanazon célra... kivel azután komolyan megegyeznek, hogy az ingadozás perceiben segíteni fogják egymást."
90.o.:
"Az idomítás -edzés- kétféle: általános és szakma-idomítás."

1 megjegyzés:

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...