2015. február 7., szombat

Hanzlik János: Súlyemelés, A speciális kisegítő gyakorlatok rendeltetése- szakítás, II

A speciális kisegítő gyakorlatok technikája:
1. A szakítás speciális erőfejlesztő gyakorlatai:
Szakítás helyből:
Rendeltetése: a szakításhoz szükséges huzóerő fejlesztésének leghatásosabb erőfejlesztő gyakorlata. A mozgástanulás kezdetén rávezető gyakorlatként alkalmazzuk. A magas húzás végrehajtása érdekében kényszerítő helyzetet teremt. Végrehajtásának ritmusa hasonló a szakításéhoz, ezért arra technikai szempontból folyamatosan pozitív hatást gyakorol.
Alkalmazása: minden korcsoport felkészülési programjában....
Fontos megjegyzés. A rogyasztás mértéke a comb-alszár viszonylatában max 90 fokot vagy annál nagyobb szöget kell, hogy képezzen. Az ennél mélyebbre végrehajtott gyakorlat nem szakítás helyből.
Szakítás helyből nyújtott lábra:
Rendeltetése: nehezített technikai végrehajtásánál fogva a húzóerő részleges fejlesztését szolgálja. Technikai szempontból nincsen kedvező hatással a szakításra, mert viszonylag lassú gyakorlat a lábmunka kikapcsolása miatt.
Alkalmazása: csak az ifjúsági kortól javasolt. A felkészítés előkészítő időszakában....
Szakítás helyből tőkéről:
Rendeltetése: a mozgás a robbanékony végrehajtásra alapszik, mely során a dobás kiállás mozdulata erőteljes és egyben magas. A gyors erő és a húzóerő fejlesztését szolgálja.
Alkalmazása: az úttörő korú versenyzőktől a felnőttekig egyaránt alkalmazható.... A felkészítés előkészítő és versenyidőszakában egyaránt szerepelhet az edzésprogramban.
Szakítás beülve tőkéről:
Rendeltetése: mivel nehezített gyakorlat a dobás /robbantás/-kiállás-beülés-alátámasztás folyamatát nemcsak gyorsan erőteljesen, hanem jó ritmusban, kellő összhangban kell végrehajtani. A mozdulatgyorsaságot és gyorserőt fejlesztő hatásán túl, növeli az alátámasztás gyakorlatbiztonságát.
Alkalmazása: az úttörő kortól a felnőtt korosztályig egyaránt javasolt. A felkészítáés mindkét időszakában alkalmazható, de főleg a versenyidőszakban aktuális. .. olyan versenyzőknél alkalmazzuk akiknél a csípődobás nem elég erőteljes,
Szakítás ölből beülve:
Rendeltetése: ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál. 
Megjegyzés: Általában akkor használjuk ha tőke nem áll rendelkezésre....
Alkalmazása: minden korcsoportban a felkészítés előkészítő és versenyidőszakában egyaránt időszerű..
Szakítás tarkóról beülve:
Rendeltetése: elősegíti a helyes beülés végrehajtását, valamint a súlyzó rögzítéséhez szükséges izmok erősítését, továbbá a speciális bemelegítés alkalmazott gyakorlata edzésen és versenyen egyaránt.
Alkalmazása: minden korcsoportban. Főleg kiegészítő edzéseken szerepeljen... Azok végezzék akik a beülés helyzetében nehezen tudják megtartani a súlyt, vagy technikai hiányosságuk van a súlyzó vezetésében, a beülés-kitámasztás ritmusának végrehajtásában vagy merev a váll- csípő izületek,
Felhúzás széles fogással
Rendeltetése:..a húzóerő fejlesztésének -a helyből szakítás után- egyik leggyakrabban használt, legfontosabb gyakorlata. A mozgástanulás idején rávezető gyakorlat.
Alkalmazása: minden korcsoportban a felkészítés előkészítő és versenyidőszakában egyaránt.
Felhúzás széles fogással tőkéről
Rendeltetése: mivel rövidebb a végrehajtás útja a robbantást gyorsabban, erőteljesebben kell végrehajtani, mint a földről. Ezért a húzó és robbantáserő fejlesztését szolgálja.
Alkalmazása: serdülőktől-felnőttkorig egyaránt alkalmazható. jobbára a felkészítés előkészítő időszakában...
Kiállás széles fogással:
Megjegyzés tőlem: a felhúzásnál a rúd kb vállmagasságig jön, a kiállásnál csípőmagasságig -a könyvben lévő ábrák alapján.
Rendeltetése: felhúzóerő fejlesztése, helyes indítás elsajátításában is szerepe van. A mozgástanulás idején csekély terheléssel végeztetve rávezető gyakorlatként alkalmazzuk.
Alkalmazása:... ifjúsági kortól...Felkészítés előkészítő időszakában. Versenyidőszakban az utolsó kettő hétben nem vagy csekély súllyal... Olyan versenyzőknél alkalmazzuk .. akik a földből való elemelést nehezen végzik vagy csípővel indítják a mozgást.
Kiállás széles fogással tőkéről:
Rendeltetése: az elemelés végén és a robbantás kezdeti szakaszában résztvevő izmok túlterhelésével elsősorban a statikus erőfejlesztést szolgálja.
Alkalmazása: ifjúsági kortól, a felkészítés előkészítő időszakában és a versenyidőszak első felében. Nagy terheléssel alkalmazzuk olyan versenyzőknél akik a szakítás-robbantás szakaszában előredőlnek, mivel tartásuk gyenge.
Kivárás kiállással, széles fogással:
A versenyző széles fogással függőleges helyzetbe feláll a súlyzóval.... minimális várakozás után a súlyzót térdmagasságig vagy kevéssel ez alá lassú ütemben leengedjük majd ebben a helyzetben 5-6 mp-ig történő kivárás következik. Ezután történik a kiállás.
Rendeltetése:... a statikus erőkifejtést szolgálja elsősorban.
Alkalmazása: ifjúsági és felnőtt korosztályban a felkészítés előkészítő időszakában... Olyan versenyzőknél alkalmazzuk akiknál a súly elemelés-robbantás szakaszában gyakran elől marad, vagy statikus tartásuk a húzás fázisában gyenge.

Az utolsó gyakorlatnak a szerző izometrikus gyakorlatot ajánl. "Megfelelő eszközzel a legkülönfélébb helyzetekben alkalmazhatunk statikus erőkifejtést. 
Rendeltetése: a maximális erő hosszabb ideig történő fejlesztése olyan helyzetekben amikor a legnagyobb erőkifejtésre van szükség.
Alkalmazása: ifjúsági kortól felfelé... a felkészítés előkészítő időszakában kiegészítő jelleggel, az edzés végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...