2015. február 7., szombat

Hanzlik János: Súlyemelés, A speciális kisegítő gyakorlatok rendeltetése- lökés, III

A lökés speciális erőfejlesztő gyakorlatai:
Helyből felvétel, helyből kilökéssel:
A szakításhoz hasonlóan itt is a felvételnél a comb-alszár viszonylat nem érheti el a 90 fokot.
Lökés résznél a rogyasztás függőleges nem túl mély.
Rendeltetése: a lökésfelvételhez szükséges húzóerő fejlesztésének leghatásosabb erőfejlesztő gyakorlata, Mivel helyből kilökéssel végeztetjük a lökő erő fejlesztésében is nagy szerepe van,.. A mozgástanulás során a magas huzás érzékeltetése szempontjából rávezető gyakorlatként alkalmazzuk. Végrehajtásának ritmusa hasonló a lökés felvételéhez ezért technikai szempontból annak csiszolását is szolgálja.
Alkalmazása: minden korcsoportban, a felkészítés előkészítő és versenyidőszakában egyaránt....
Helyből felvétel nyújtott lábra:
Rendeltetése: .. a húzóerő részleges fejlesztését szolgálja,,, Technikailag nincs kedvező hatással a lökésfelvételre, mivel lassú gyakorlat. Kimondottan erőfejlesztő hatása miatt alkalmazzuk.
Alkalmazása: ifjúsági kortól javasolt, a felkészítés előkészítő szakaszában.
Helyből felvétel tőkéről:
Rendeltetése: a tőkéről helyből szakításhoz hasonlóan ez a mozgás is a robbanékony, gyors végrehajtáson alapszik, mely során a dobás erőteljes, a kiállás magas, az alátámasztás gyors. A gyors és húzóerő fejlesztését szolgálja.
Alkalmazása: úttörő kortól a felkészülés előkészítő és versenyidőszakában egyaránt. Az erőteljes dobás és magas kiállás végrehajtását fejleszti.
Beülve felvétel tőkéről:
Rendeltetése: mozdulatgyorsaságot fejlesztő hatása miatt elősegíti a versenytechnika csiszolását, a gyors erő fejlesztését, javítja az alátámasztás gyakorlatbiztonságát.
Alkalmazása: minden korcsoportban, a felkészítés versenyidőszakában rendszeresen, előkészítő időszakban kiegészítő technikai jelleggel.... Olyan versenyzőknél használjuk kiknek mozdulatgyorsaságuk lassú, illetve beüléskor késik a könyök előre hozatala vagy alátámasztásuk labilis.
Ölből felvétel beülve:
Rendeltetése: ua. mint az előzőnél. Mivel kedvezőbb előfeszített helyzetből jön létre ezért a húzás-beülés végrehajtásának kiváló tempógyakorlata. Ez utóbbi tulajdonsága miatt a mozgástanulásban a dobásos technika helyes ritmusának elsajátításakor is felhasználjuk.
Alkalmazása: ua. mint az előző gyakorlatnál illetve ha tőke nem áll rendelkezésre.
Felhúzás keskeny fogással:
Rendeltetése: mivel a felvétel teljes húzásfázisát tartalmazza, a helyből felvétel után annak legfontosabb húzóerőt fejlesztő gyakorlata. A mozgástanulás során rávezető gyakorlatként alkalmazzuk.
Alkalmazása: minden korcsoportban, a felkészítés előkészítő és versenyidőszakában egyaránt.
Felhúzás keskeny fogással tőkéről:
Rendeltetése: az előző gyakorlathoz képest rövidebb, egyszerűbb gyakorlat, a húzóerő fejlesztés a mozgás gyors és magas végrehajtása a fő feladat.
Alkalmazása: serdülőktől felnőttkorig főleg a felkészítés előkészítő időszakában és a versenyidőszak első szakaszában
Kilökés állványból ollózva:
Rendeltetése: láb lökőerejének fejlesztése és a kilökés technikájának csiszolása.
Alkalmazása: minden korcsoportban, a felkészítés előkészítő időszakának második felében és a versenyidőszakban.
Kilökés állványból helyből:
Rendeltetése: a láb lökőerejének nehezített formában történő fejlesztése. Nagyon jó tempógyakorlat ezért a kilökés rávezető gyakorlatként alkalmazzuk.
Alkalmazása: minden korcsoportban a felkészítés előkészítő időszakában és a versenyidőszak első felében. Olyan versenyzőkkel végeztessük, gyakoroltassuk többet akiknek kilökése rövid, illetve ollózásuk túl mély vagy a kilökés alátámasztás ritmusa darabos.
Kiállás keskeny fogással:
Rendeltetése: a súly földtől való elemeléséhez szükséges felhúzóerő fejlesztése... Mozgástanulás kezdeti szakaszában csekély súllyal rávezető gyakorlat.
Alkalmazása: ifjúsági kortól a felkészítés mindkét időszakában. Különösen azon versenyzőknél akik a földtől nehezen emelik el illetve  előre dőlnek és csípővel indítják a mozgást.
Kiállás keskeny fogással tőkéről:
Rendeltetése: az elemelés végén és a robbantás kezdeti szakaszában résztvevő izmok túlterhelésével elsősorban a statikus erőfejlesztést szolgálja.
Alkalmazása: ifjúsági kortól a felkészítés előkészítő időszakában és a versenyidőszak első felében. Illetve olyan versenyzőknél akiknek a lökés robbantás szakaszában tartásuk gyenge és előredőlnek.
Rogyasztások állványból:
Rendeltetése: Lökőerő fejlesztése
Alkalmazása: serdülő kortól felfelé a felkészítés előkészítő időszakában és a versenyidőszakban kiegészítő jelleggel illetve olyan versenyzőknél akiknek lökésük gyenge.
Kivárás kiállással keskeny fogással: 
Rendeltetése: a statikus erőkifejtés növelését szolgálja.
Alkalmazása: ifjúsági és felnőtt versenyzőknél. Illetve azon versenyzőknél akiknél a súly a robbantás az elemelés robbantás szakaszában elől marad vagy statikus tartásuk a húzás fázisában gyenge.
A lökés izometrikus gyakorlatai:
Ua. mint a szakításnál csak a gyakorlat más -felvétel illetve lökés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kettlebell hírek, május első hete

Artem 32 kg-os bellel helyből gömbbel felfelé szakítás egy lábon állva.  Valamint feltöltött egy videót amelyen 70 kg-os rúddal egykezes sza...